ΜΥΪΚΗ ΣΥΣΦΙΞΗ

Ως μυϊκή χαλάρωση χαρακτηρίζεται η εμφανής μυϊκή ανομοιομορφία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η καθιστική ζωή, η αύξηση του σωματικού βάρους πέραν του φυσιολογικού, η νικοτίνη, το αλκοόλ είναι οι κυριότεροι παράγοντες που δημιουργούν και επιδεινώνουν τη χαλάρωση. Η μυϊκή δύναμη αυξάνεται προοδευτικά, κορυφώνεται περίπου στα 20 χρόνια και παραμένει σ΄ αυτό το επίπεδο μέχρι την ηλικία των 30 χρόνων. Μετά ελαττώνεται σταθερά με ρυθμό ελαφρώς λιγότερο του 1% το χρόνο. Στην ηλικία των 60 ετών η δύναμη είναι μειωμένη τουλάχιστον 50%. Η διαφορά της μυϊκής δύναμης μεταξύ ανδρών και γυναικών υπέρ των πρώτων, είναι μεγαλύτερη κατά 50% περίπου στους μυς του θώρακα, των χεριών, της ωμικής ζώνης, και μικρότερη περίπου του 25% στους μυς των ποδιών, πάλι υπέρ των πρώτων. Η μυϊκή δύναμη και αντοχή αναπτύσσονται μόνο όταν οι μύες φορτίζονται με επιβαρύνσεις μεγαλύτερες από εκείνες που αντιμετωπίζουν συνήθως. Οι μύες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινές ασχολίες έχουν το 83% της οριακής τους δύναμης, ενώ εκείνοι που δε χρησιμοποιούνται έχουν μόνο το 37%.

Τα μηχανήματα μυοπαθητικής γυμναστικής βοηθούν στην αύξηση και διατήρηση της μυϊκής δύναμης, διότι όταν ο μυς ερεθίζεται μέσω του ρεύματος, συσπάται, αλλάζει σχήμα, βραχύνεται και αυξάνει η διάμετρός του, χωρίς να μεταβάλλεται ο όγκος του. Τα μηχανήματα μυοπαθητικής γυμναστικής για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη σύσφιγξη πρέπει να εφαρμόζονται με συχνότητα 2- 3 φορές την εβδομάδα, ενώ για τη συντήρηση απαιτούνται 3 - 4 εφαρμογές το μήνα. Ο μόνος τρόπος αποφυγής της εμφάνισης της μυϊκής χαλάρωσης είναι η πρόληψη.

Ένα άλλο σημαντικό και συχνό πρόβλημα είναι η επιδερμική χαλάρωση, η οποία πολλές φορές συγχέεται με την κυτταρίτιδα, διότι παρουσιάζει παραπλήσια εικόνα με αυτήν. Ως επιδερμική χαλάρωση χαρακτηρίζεται η διαταραχή της μορφής και υφής του συνδετικού και στηρικτικού ιστού του δέρματος (στο χόριο), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος (αποτελείται κυρίως από πλέγμα ινών κολλαγόνου και ελαστίνης).

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της επιδερμικής χαλάρωσης είναι:

  • η μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους
  • οι συχνές αυξομειώσεις του σωματικού βάρους
  • η εμμηνόπαυση
  • το στρες
  • οι κληρονομικοί παράγοντες (ποιότητα δέρματος κ.τ.λ.)
  • η ηλικία

Παρατηρείται προοδευτική ακαμψία των ινών κολλαγόνου, ενώ οι ελαστικές ίνες του επιφανειακού δέρματος εξαφανίζονται με άνισο τρόπο, αυτές του μεσαίου και βαθύτερου επιπέδου πυκνώνουν. Αυτό το φαινόμενο καταλήγει στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το υαλουρονικό οξύ τα επίπεδα του οποίου μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο στο μεσοκυττάριο χώρο όσο και στην επιφάνεια των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων παραγόντων έχει ως συνέπεια την εξαφάνιση της σύνδεσης και συνέχειας του κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει ατροφία, απώλεια σταθερότητας, ελαστικότητας και απαλότητας. Η επιδερμική χαλάρωση αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή μηχανημάτων σύσφιγξης και καλλυντικών αγωγών σώματος. Οι συνεδρίες αρχικά γίνονται με συχνότητα 3 - 4 φορές την εβδομάδα, ενώ η συντήρηση απαιτεί 2 - 3 επισκέψεις το μήνα, αφού πρώτα έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με το κατάλληλο πρόγραμμα αγωγών. Το φαινόμενο της επιδερμικής χαλάρωσης μπορεί να επιβραδυνθεί εάν αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους και το μυϊκό σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, διαφορετικά οι μύες αδρανούν και δεν μπορούν να συγκρατήσουν το δέρμα. Επομένως, είναι απαραίτητη η χρήση μηχανημάτων σύσφιγξης, εξειδικευμένων θεραπειών στο ινστιτούτο και χρήση των κατάλληλων καλλυντικών και κρεμών σύσφιγξης στο σπίτι.

Η συνύπαρξη μυϊκής και επιδερμικής χαλάρωσης κάνουν περισσότερο εμφανές το πρόβλημα και επιδεινώνουν ταχύτερα οποιοδήποτε πρόβλημα κυτταρίτιδας. Το σώμα δίνει την εντύπωση ότι έχει περισσότερη κυτταρίτιδα από αυτή που στην πραγματικότητα υπάρχει, λόγω της χαλάρωσης, η οποία πολλές φορές μπορεί να ληφθεί ως κυτταρίτιδα από κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνει τη σωστή διάγνωση και να δώσει το κατάλληλο πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Πολλές φορές το υποτιθέμενο «μεγάλο πρόβλημα κυτταρίτιδας» είναι επιδερμική χαλάρωση και απαιτεί εντελώς διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.

Οι κυρίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιδερμικής χαλάρωσης από ενδυματολογικής άποψης θα πρέπει να αποφεύγουν τα κολλητά και στενά ενδύματα, διότι τονίζουν τα σημεία που έχουν πρόβλημα. Τα σημεία που εμφανίζουν κυρίως χαλάρωση στις γυναίκες είναι: η κοιλιά, το στομάχι, οι μηροί, τα μπράτσα, ενώ στους άνδρες το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην κοιλιά, το στομάχι και την πλάτη (στα πλευρά).

Συνήθως συνυπάρχουν μυϊκή και επιδερμική χαλάρωση και στις συνεδρίες γίνεται συνδυασμός μηχανημάτων σύσφιγξης και θεραπειών με την κατάλληλη σειρά. Επίσης, είναι απαραίτητη η συστηματική χρήση προϊόντων στο σπίτι.